Mathias Holgersson MEGA Live och MEGA 360

Mathias Holgersson: ”Kombinationen av MEGA Live och MEGA 360 går inte att överträffa - du får det bästa av två världar”

Mathias Holgersson är en flitig användare av marinelektronik. Här berättar han varför kombinationen Humminbird Mega 360 och Mega Live är så bra när det kommer till gäddfisket.

För att identifiera gynnsamma fiskeplatser för gäddan och andra sportfiskar använder sig gäddfiskaren Mathias Holgersson av modern ekolodsteknik. Här berättar han om hur ny teknik från Humminbird hjälper honom att hitta gäddan, och inte minst hur viktig den nya tekniken är för att bli en klokare och bättre gäddfiskare.

Mathias Holgersson är ett stort namn inom svenska sportfiskekretsar. Framför allt när vi pratar om det moderna spinnfisket efter gädda, abborre och gös. Mathias har under många år varit med och drivit det skandinaviska sportfisket framåt, både via arbetet hos sportfiskeföretaget Normark och som fiskeguide i egen regi. Mathias är en nyfiken på allt som försiggår under ytan och hungrig på att omvandla teorier till fakta. Med hjälp av modern marinelektronik från Humminbird vet han hur slipstenen ska dras när det kommer till att lura gäddan, under rådande förhållande i olika vattenmiljöer. En del av hemligheten bakom framgångarna är att använda den oslagbara kombinationen av Humminbird Mega Live och Mega 360. Här avslöjar Mathias hur det går till.

”När Live-givaren doppas under vattenytan ser jag stora fiskar som rör sig snabbt…”

Beskriv i korta drag hur du går till väga när du använder Humminbird Mega Live och Mega 360.
– För att hitta bra områden att fiska över tar jag hjälp Humminbird, de nya givarna Mega Live och Mega 360 är fantastiska verktyg och en riktigt vass kombo. Om vi utgår från att vi fiskar i en grund vik med mycket vegetation, hård botten blandad med mjukbotten. I dessa fall står oftast fisken i vegetationen eller mycket bottennära. Strukturer som sten och hårdare områden tillsammans med vegetationen gör det svårt att utskilja en fisk på realtidsgivaren i läget ”framåtseende”, man får liksom gissa om det är en fisk eller inte. Det är där Mega 360-givaren hjälper mig. Jag får en otroligt detaljerad återgivning av omgivningen som enkelt visar var jag ska fokusera realtidsgivaren (Mega Live). När jag har båda vyerna, Mega 360 och Mega Live synkroniserade kan jag enkelt, i realtid se hur fisken reagerar på presentationen av betet. Kombinationen blir som ett grymt hjälpmedel för att lära mig hur strukturen ser ut, i en för mig en ny vik.

Se filmen när Mathias förklarar inställningar och fördelar med MEGA 360 – direkt ute på sjön. Video: Comstedt

På vilket sätt har Humminbird Mega Live och Mega 360 utvecklat ditt gäddfiske?
– Jag är rätt ny på ”livetekniken” och sett fram emot att använda den, främst för att lära mig mer om fiskens beteende. Jag vill lära mig mer om hur den positionerar sig i olika miljöer, kring bytesfisk, vindriktningens betydelse, var någonstans på djupkanter gäddan står och så vidare. Det är dessutom intressant att veta vilka betestyper och rörelsemönster som ger flest hugg och reaktioner från gäddan. Vi fiskare tror ju mycket – nu får vi svaren direkt på skärmen och redan efter ett par turer lärde jag mig väldigt mycket, och fick bekräftat att några teorier stämde och andra var helt fel.

” Vi fiskare tror ju mycket – nu får vi svaren direkt på skärmen…”

Kan du ge exempel från verkligheten där elektroniken har hjälpt dig att fånga fisk?
–  Jag har ett pass i en relativt grund sjö, i mina mått mätt. Djupaste partiet är endast sju meter och sjön har ett medeldjup på tre och en halv meter. Sjön är övergödd med ett klent siktdjup på endast någon decimeter. Efter första riktiga kallraset på hösten brukar all bytesfisk tillsammans med sjöns predatorer samlas i den djupare bassängen. Väl på sjön hittar jag otroliga mängder braxen, mört och löja i den djupaste delen. Jag ser tydligt stora individer i och omkring stimmen på SideImaging-vyn, alla står tryckta mot botten, precis som det ska vara efter några nätter med minusgrader. När Live-givaren doppas under vattenytan ser jag stora fiskar som rör sig snabbt, endast någon halvmeter till en och en halv ner under ytan. De svischar förbi så snabbt att jag som ovan ”live-rattare” inte hinner med att rikta in givaren för en fullständig återgivning av fisken. När jag väl lägger första kastet hugger det i nedslaget, jag har därefter ett race på fiskar upp till fem kilo.

Jag hade inte sett dessa fiskar så högt upp i vattenlagret, utan Mega Live. Jag hade då aldrig fiskat oblyat i ytan och snabbt utan vevstopp. Jag hade fiskat mycket mer bottennära, tyngre viktning och helt andra beten samt med vevstopp. Och självklart provade jag. Jag fick några fiskar men inte i närheten mot vad jag fick på ytan. Här blev Humminbird Mega Live nyckeln till framgång.

”När jag har båda vyerna, Mega 360 och Mega Live synkroniserade kan jag enkelt, i realtid se hur fisken reagerar på presentationen av betet.”

Med Humminbird MEGA Live ser du i realtid hur fisken rör sig. Kasta ut betet och se hur gäddan reagerar på det, direkt på skärmen. Foto: Comstedt

Varför är just kombinationen av Humminbird Mega Live och Mega 360 så framgångsrik?
– Kombinationen är oslagbar. Du får det bästa av två världar. 360-givaren täcker en stor del av närområdet och ger dig alla information du behöver plus lite till: detaljerna på hårdbotten, fisk, fisk i vegetation med mera. Du får som sagt en grymt bra överblick och kan sedan enkelt ta en närmare titt på intressanta områden med Mega Live-givaren. Hela systemet lättinställt och enkelt att använda, så du kan lägga all tid på att fokusera på fisket.

Vilka inställningar brukar du använda när du söker just gäddan?
– Till allt fiske på djupare vatten än tre meter så använder jag den framåtseende vyn på Mega Live, då den passar min fiskestil bäst, samt visar viktig information som jag inte kan se med Mega 360-givaren. Gällande inställningar av känslighet och kontrast brukar jag ligga runt ett till tre på kontrast och en känslighet mellan åtta och femton, beroende på turbulens och hur mycket partiklar det är i vattnet. Med klart vatten och mindre turbulens kan jag använda en högre känslighet utan att förstöra bilden.

Till det grunda fisket använder jag främst Landscape-vyn eller framåtseende vyn, om det inte är så mycket vegetation. Gällande inställningar brukar jag även här ligga på ett till tre i kontrast och mellan åtta och femton i känslighet.

 

”Med handen på hjärtat hade jag inte sett dessa fiskar så högt upp i vattenlagret, utan Mega Live.”

Rakt framför båten, lite till vänster ser du ett stim med bytesfisk, på behörigt avstånd, ytterligare en liten bit till vänster syns en grupp storabborrar. Observera skuggorna högre upp. De indikerar att fisken står relativt högt upp från botten.

Vad är det roligaste med att använda Humminbird Mega Live och Mega 360 till just gäddfisket?
– Det roligaste är den visuella upplevelsen som Mega Live-givaren ger. Utan den hade jag aldrig kunnat se vad som händer under vattenytan och på så sett inte lära mig lika mycket.

 

Holgersson tipsar

1. Positionera båten rätt innan du kastar på en fisk du uppmärksammat. Många gånger får du inte många chanser. Det är då bra om första kastet är perfekt.

2. Var inte rädd för att använda lite högre känslighet och kontrast än vad du kanske är van vid, vilket kan ge en något grötigare bild. I gengäld kommer du kunna se fisk på längre avstånd.

3. För att få bästa prestanda är det viktigt med en bra jordning av strömkabeln till givaren och att hålla isär kablage från elmotorn och Ekolodet.

4. Om du använder ett elmotorfäste till Mega Live-givaren så var inte rädd för att experimentera med givarvinkeln på Mega Live. Elmotorerna sitter nämligen lite olika beroende på typ av båt. Leta efter den bästa vinkeln för just din båt.