Fell Marine MOB+ Trådlöst dödmansgrepp

Se när Hamnen.se testar MOB+

hamnen_logo_361
Huvudbild: MOB+ Trådlöst dödmansgrepp med WiMEA teknik från FELL Marine

MOB+ Trådlöst dödmansgrepp

Klicka på bilderna för att komma till produktsidor

MOB+™ har satt en ny standard för både enkelhet och teknik när det gäller trådlösa dödmansgrepp. MOB+™ är utvecklad för att leverera 100% driftsäkerhet samtidigt som avstängningen av motorn skall ske en sekund efter att användaren fallit överbord.

Den trådlösa tekniken som används heter WiMEA och är utvecklad av Fell Marine för säkerhet och frihet ombord. Systemet består av två komponenter, en xHUB™ och en xFOB™ som kommunicerar med varandra via WiMEA-protokollet

Full trygghet

Smart algoritm och 4D antenn gör det omöjligt för annan utrustning att störa ut WiMEA protokollet. Ständig kontroll av förbindelse genom flera frekvenser säkrar kontakt. WiMEA är unikt och speciellt framtaget för ändamålet

MOB Mode

Automatiskt stopp och larmsignal sekunder efter att förarens xFOB hamnar under vattenytan eller om xFOB befinner sig 15m från xHUB.

Om passagerarfunktionen i andra generationens MOB+ används tjuter ett larm när någon av dessa trillar överbord eller hamnar utom 15m radien.

dSTART & Override Mode

Direct Restart möjliggör start av motorn 6 sekunder efter att en MOB-händelse registrerats för att snabbt rädda person i vattnet.

Om batteriet är slut i xFOB eller du har glömt den, håll in knappen på xHUB i 10sek för Override Mode.

Multi FOB

Generation 2 av MOB+ har möjlighet att ansluta upp till 4st xFOB. Varje xFOB och person eller djur får egen indikering om status på xHUB.

Den som först aktiverar sig fungerar som MOB-enhet (Stop FOB) och de övriga blir larmenheter (Alarm FOBs).

xHUB Basepack & xFOB

Generation två

xHUB Gen 2 – Basepack

Generation 2 av MOB+ med ett vidareutvecklat system för upp till 4 användare samtidigt. Det första som ansluter sig blir “Stop FOB” och de tre nästkommande blir “Alarm FOBs”.

Precis som tidigare stannar motorn direkt när föraren (xFOB med Stop FOB-satus) hamnar under vattenytan eller är längre än 15 meter från båten.

xHUB för generation 2 är mycket lik dess generation 1 förutom funktionaliteten med Alarm FOBs. Precis som tidigare installeras den vid instrumentpanelen och kopplas till 12/24V samt till båtens befintliga dödmansgrepp.

xFOB fungerar som MOB-enhet och är den del som användarna alltid bär med sig vare sig det sker med armband, fäste på flytvästen eller hängande runt halsen. En xFOB ingår i baspaket och det får även att köpa till extra för passagerare och andra användare. Den första som ansluter sig blir “Stop FOB” och de tre nästkommande blir “Alarm FOBs” som larmar istället för att stanna båtens motor.

xFOB

xFOB eller MOB-enheten är den del som användarna alltid bär med sig vare sig det sker med armband, fäste på flytvästen eller hängande runt halsen.

xFOB Generation 2

Bär xFOB+ efter dina önskemål

Klicka på bilderna för mer information

MOB+ xBAND™

Med MOB+ xBAND får man att justerbart armband av högkvalitetssilicon för att förvara och använda sin xFOB. xFOB-enheten är alltid på och nära till hands.

MOB+ xTAG™

Med MOB+ xTAG kan man välja om man vill ha xFOB hängandes runt halsen, monterad på flytvästen eller varför inte sätta en xTAG på hunden.
Halsremmen är av neoprene och flyter.

Hur fungerar dödmansgreppet?

1. Aktivera systemet

Klicka på xFOB-enhetens funktionsknapp innan start för att ansluta till xHUB. Ett grönt ljus och en pipande signal bekräftar att sammankoppling har skett korrekt. När anslutningen väl är upprättad kan motorn startas precis som vanligt.

Generation två med stöd för ALARM FOBs
Den fösta xFOB som ansluts får Stop-funktion, resterande får Alarm-funktion.

Skulle xFOB-enhet ej vara tillgänglig går det att att aktivera override funktion genom att hålla nere knappen på xHUB i 6 sekunder. Första gången måste enheterna paras.
Läs mer på Fell Marine Support. 

2. MOB-händelse

Skulle en man överbord-händelse (MOB-händelse) inträffa stannar MOB+ motorn direkt likt ett vanligt dödmansgrepp. Om någon av passagerarna med Alarm-FOB trillar i låter ett larm från xHUB för att uppmärksamma föraren om situationen(gäller endast generation 2). Stoppet och larm orsakas antingen av att xFOB-enheten hamnar under ytan eller minst 15 meter ifrån båten.

6 sekunder efter avstängning kan motorn startas igen utan någon kontakt med varken xHUB eller xFOB. Passagerare ombord utan någon som helst kunskap om systemet kan då starta, manövrera och påbörja räddning av personen i vattnet.

3. Stänga av och koppla ifrån MOB+

När turen är avslutad är det bra att koppla ifrån dödmansgreppet. Det gör man enkelt genom att klicka på xFOB-enhetens/enheternas funktionsknapp. xHUB:en bekräftar frånkopplingen med en ljudsignal och en röd LED-indikation.

Upp till 20 xFOB kan vara parade med samma xHUB (om fler enheter paras kommer de tidigare skrivas över i kronologisk ordning).

Generation 1 kan endast en xFOB kan vara ansluten åt gången.  Flera xFOB kan användas med fördel om flera förare vill ha sin personliga xFOB och monteringslösning.

Generation 2 kan ha fyra anslutna xFOB åt gången. En med Stop-funktion och 3 med alarmfunktion.