Humminbird MEGA Live & MEGA 360

MEGA Live Imaging och MEGA 360 Imaging – en oslagbar kombo

Kombinationen av Humminbirds givare Mega Live och Mega 360 är perfekt när du söker fisk. 360-givaren skannar av närområdet och Mega Live-givaren utforskar detaljerna. Foto: Comstedt

Oftast är det kombinationen av kunskaper och erfarenheter som gör dig till en duktig fiskare. Om man skulle omsätta samma förhållningsregler på modern marinelektronik så bryter nu Humminbird ny mark med supersmart teknik. Häng med Comstedts Daniel Norrlin ut på fiske efter höstabborre med Humminbirds oslagbara MEGA-kombo – så här funkar den!

Daniel rattar båten med ena handen samtidigt som han visar på sjökortet i vilket område vi ska fiska. Efter några dagars hård vind ligger den lilla sjön åter platt. Med morgonsolen i ögonen och varmt kaffe i näven bryter vi i maklig takt den ostörda vattenytan. Efter bara några minuter saktar vi in och motorn puttrar på tomgång. Daniel kliver fram i fören och trycker på skärmarna och förklarar:

– Här inne hade jag ett riktigt bra fiske för några veckor sedan. Abborren står relativt nära land, precis vid branten, bland nedfallna trän och annat bråte, berättar Daniel och fäller ner elmotorn och lite andra prylar som sitter på.

Humminbird Mega 360 är ett perfekt verktyg för att utforska området närmast båten. Du ser enkelt alla typer av strukturer, fiskstim och enskilda fiskekon. Foto: Comstedt

”Vi kastar ett tag mot området och gläds åt hur enkelt det är att se både fisk och beten på skärmen.”

Fisk i första kastet
Jag kikar på skärmarna, den vänstra skärmen visar en radar-linkande ekolodsbild, alltså Humminbird Mega 360-vy och den andra realtidsvyn från den nya givaren Humminbird MEGA Live. Daniel förklarar att han först använder MEGA 360-givaren för att få en snabb överblick över närområdet. På den bilden ser han allt från djuphålor, sten, vegetation, träd, stim och enskilda fiskekon. När han hittar något intressant så riktar han Live-givaren dit genom några snabba tryck på elmotorns fotpedal. Med Live-givaren inställd på Forward ser han nu i realtid hur det ser ut på just den lilla tårtbiten som såg intressant ut på 360-vyn.

– Ser du den lilla gruppen av fisk där vid det nedfallna trädet, jag ska rikta realtidsgivaren dit och se hur det ser ut, berättar Daniel och sätter foten på pedalen.

Live-givarskärmen visar nu ett antal ekon som rör sig upp och ner genom vattenpelaren. Daniel slänger i sin jigg, som tydligt avtecknas på skärmen och precis när betet befinner sig nedanför relingen hugger det. Ena av abborrarna måste följt med hela vägen in till båten. En stund senare krokar Daniel av dagens första abborre. Relativt liten men vackert tecknad och trind om buken. Så som de ska se ut nu när det börjar bli kallare i vattnet. Vi kastar ett tag mot området och gläds åt hur enkelt det är att se både fisk och beten på skärmen. Huggen uteblir men vi ser hur några fiskar visar intresse och följer efter våra beten ett tag.

Med Mega 360-givaren till vänster och Mega Live-givaren till höger har du en oslagbar kombo för att hitta fisk. Observera fiskekona vid botten under det nedfallna trädet på realtidsbilden till höger. Foto: Comstedt

Ytterligare en dimension Idag är vi på sjön för att fiska abborre med hjälp av Humminbirds nya prylar – Mega Live Imaging och Mega 360 Imaging. 360 Imaging-givaren har funnits i Humminbirds stall i några år men med nya MEGA-tekniken är skillnaden stor. Detaljåtergivning och räckvidd är resor bättre och det är mycket enklare att tolka ekolodsbilden. Humminbird Live Imaging är helt ny sen i höstas och är en realtidsgivare där du som fiskare har möjlighet att se vad som händer under ytan just i denna stund.

Vattnet vi fiskar på är en typisk västsvensk 35 meter djup insjö på drygt 250 hektar med öar, flikiga vikar, grynnor, branter, vasskanter, näckrosbälten, inlopp och utlopp. Abborre, gädda, löja, nors och mört simmar där nere. Med andra ord en mer än väl godkänd arena för dagens tema. Jag frågar Daniel om hur han gör för att lokalisera fisken när han kommer fram till, en enligt sjökortet intressant fiskeplats.

– Om det är ett större område så startar jag med att leta efter fisk och struktur med hjälp av traditionella givare för 2D och SideImaging. Med dessa tekniker täcker jag fort av mycket vatten. Det intressanta börjar när jag hittat den undervattensmiljö jag önskar. Då går jag över på att enbart leta fisk med kombinationen Mega 360 och Mega Live, säger Daniel och pekar på givarna som sitter fastmonterade på elmotorn.

”Detaljåtergivning och räckvidd är resor bättre och det är mycket enklare att tolka ekolodsbilden.”

Tv: Med några lätta justeringar på fotpedalen riktar du realtidsgivaren till önskat område. Th: En vacker ”realtidsabborre” kunde inte motstå en långsamt fiskad jigg. Foto: Comstedt

En oslagbar kombo
Realtidsgivare har ju funnits ett tag nu och är för de flesta fiskare inget nytt. Det som däremot är helt nytt är just kombinationen realtidsgivare och 360-givare. Dessa två givare kompletterar varandra väl. Med 360 givaren får du en god uppfattning om hur världen under ytan ser ut runt båten. Det är enkelt att se alla strukturer och bygga upp ett scenario i huvudet om vad du skulle vilja kika närmare på, Daniel utvecklar:

– När jag hittar ett intressant område så fäller jag bara ner elmotorn där Mega Live och Mega 360 sitter. Ser jag något av intresse på 360:in så riktar jag live-givaren dit och spanar efter fisk. Ser jag ingen fisk så kör jag runt i området för att täcka ny yta med 360-givaren samtidigt som jag sveper med realtidsgivaren över närområdet för att se eventuella fiskar som står bottennära. Mega Live är nämligen skicklig på att teckna bottennära fisk som andra givare har svårt att separera från botten, säger Daniel.

Jag får även förklarat för mig att Mega 360-givaren är bra på att visa luckor i vegetationen som man kan kasta på. Dessutom ska det tydligen vara grymt spännande att rikta Mega Live-givaren mot luckorna för att spana in eventuella fiskar som står precis på kanten eller som reser sig från vegetationen för att ta betet man nyss kastat.

”Mega Live är nämligen skicklig på att teckna bottennära fisk som andra givare har svårt att separera från botten, säger Daniel.”

Kombinationen av Humminbird Mega 360 och Humminbird Mega Live ledde fram till den här fisken. En höstabborre i sin fulla prakt. Foto: Comstedt

Ett praktexemplar
Daniel kryssar längre in i viken och lägger båten ett stenkast utanför land. Det är inte direkt svårt att förstå att den trädbevuxna sluttningen övergår i en undervattensbrant med ett och annat träd på botten. 360-givaren bekräftar mitt antagande. Bara några meter utanför branten ligger ett ganska stort träd. Mega Live visar att i längst ut i grenverket, cirka fem meter under ytan står det en hel del fisk. Fisk vi aldrig hade kunnat se annars. Daniel slänger ut en, brungrön decimeterlång jigg. Så fort jiggen slår i ytan flyttar han blicken till den högra skärmen.

– En av de viktigaste fördelarna med Mega Live är ju att hitta fisk som man inte kan se med annan utrustning. Men den kanske allra viktigaste fördelen är nog ändå att i realtid se hur fisken reagerar på betet, berättar Daniel.

”En stund senare står vi och betraktar ett praktexemplar till abborre, vackert grön med skarpa ränder och bländande orangeröda fenor.”

Efter några kast ser det ut som en bra fisk reagerar på Daniels bete. Ekot som är klart mycket större än de andra ”kloten” gör ett utfall mot jiggen, men inget som känns i spöet. Daniel gör ett kast en bit vid sidan av fisken som fortfarande syns på realtidsgivaren och då kommer hugget en direkt. Spöet står i vid båge och kämpen i andra änden besvarar med en bra mycket bättre muskelstyrka än tidigare fiskar vi fått under dagen. En stund senare står vi och betraktar ett praktexemplar till abborre, vackert grön med skarpa ränder och bländande orangeröda fenor. Innan fisken simmar tillbaka säkrar jag några bilder på minneskortet. Vid gläds åt stunden och bekräftar att prylarna i fören räddat dagen. Jag tar mig en välförtjänt kaffe. Njuter lite extra av ensamheten på sjön och den fallande höstsolen, som jag vet att man snart kommer sakna.

– Kom igen nu, häll i dig kaffet och haffa spöet. Det brukar stå fin fisk där borta vid ön. Bara några meter utanför den östra sidan är det intressant, kuperad botten och perfekt för stor abborre, avslutar Daniel.

Ställ in din Mega Live Imaging-givare

Nedan följer några generella utgångspunkter för hur du kan ställa in din Mega Live Imaging-givare.

Spinnfiske mindre än 2 meter: Landscape Mode.

Spinnfiske 2 till 12 meter djupt: Forward Mode.

Vertikalfiske: Down Mode.

Vid pelagiskt spinnfiske går det även att använda Landscape Mode. Det finns många olika sätt att rikta givaren så det gäller att vara kreativ och försöka anpassa vinkeln på givaren efter behov och fisketeknik. Förutom de grundläggande vyerna så finns det inställningar att göra i ekolodet. Prova exempelvis att ratta in dynamisk kontrast till 1. Som vanligt handlar ekolodsinställningar om vattenkvalité, vana och vilken teknik du använder. Testa dig fram.