Support – Shakespeare

LÖSNINGAR FÖR VHF, AIS, HF/SSB, AM/FM, MOBIL, WIFI OCH TV

Shakespeare är ett världsledande företag inom design och utveckling av antenner för marint bruk. De har sedan 1952 utrustat US Coast Guard och US Navy samt många andra militära och kommersiella enheter runt om i världen.

De är kända för sin höga kvalité och har ett mycket brett sortiment för antennbehov som VHF, AIS, HF/SSB, AM/FM, Mobil, WiFi och TV.

Varje antenn är anpassad för dess ändamål. Nedan ser ni de olika frekvensbanden.

Marin VHF: 156-162 MHz
AIS: 161,975-162,025 MHz *
AM/FM: 500kHz-108MHz

*Det är viktigt att notera att VHF antenner inte har några problem att ta emot AIS signaler. För hög driftsäkerhet rekommenderas en dedikerad AIS antenn och i vissa sammanhang är det även ett lagkrav.

Gain (förstärkning) uppges i decibel (dB). Högre dB ger bättre räckvidd. Men vid högre dB blir också looben ihoptryckt och smalare vilket kan orsaka problem i gropig sjö.

3dB (2x effekten), 6dB (4x effekten), 9dB (8x effekten)

Alla glasfiberantenner ser lika ut, det som avgör prestandan är foten/basens material och elementen inne i höljet. Shakespeare har de fyra nedanstående varianterna.

Kablar och kontakter är nästa avgörande faktor för bra funktion. Kabel typen RG-58 skall aldrig överstiga 20 meter, vid längre längder använd RG-213 eller RG-8/X.

En radio blir aldrig bättre än antennen det är därför viktigt att välja rätt antenn. Antennens höjd är det som är mest avgörande för räckvidden. Vid montering i segelbåt bör därför antennen alltid placeras på masten.

Antennen ska alltid monteras vertikalt för att loobvinkeln skall vara optimal. Generellt är räckvidden en optisk räckvidd, det du ser når du räknat från antenntoppen. Nedan kalkyl baseras på en 3dB antenn.

Max. avstånd i nM = (1,42 x √ (antennens höjd över vatten i fot)
Samma kalkyl på mottagande antenn adderas för totallängd.