Optimus EPS – Optimus 360

Optimus EPS styrning från SeaStar är ett unikt system som skapar en komfort som du aldrig upplevt tidigare. Mekaniska styrningar och hydrauliska styrningar bygger på att kraften från armar och händer skall utföra arbetet. Hydrauliken har gjort det lättare och på senare tid har elektriska servosystem som SeaStar Power Assist gjort det ännu bättre.

Nu tar SeaStar det till ytterligare en nivå. Kraften som krävs för att rotera ratten är justerbar, för känslan skull. Nu behövs inte manuell handkraft för att flytta stora tunga motorer. EPS står för Electronic Power Steering och är ett unikt system.

Optimus EPS är programerad för att kunna automatiskt anpassa sig till motorns varvtal. Vid låg fart kan systemet justeras för att ha få rattvarv och lågt rattmotstånd.

Det underlättar vid manövrering i hamn då små rörelser ger större motorutslag. När farten ökas så görs motståndet i ratten större och antal rattvarv ökar för att få bättre känsla och kontroll i hög fart. Allt sker automatiskt och ger en bil liknande känsla.

Optimus EPS bygger på ett CanBus nätverk mellan ratt, pump-modul och pumpar. Korta hydraulikslangar mellan pumpar och cylindrar gör installationen enklare. Det är mycket enkelt att komplettera med en extra styrplats. Inga hydraulslangar och T-kopplingar utan anslutningen görs enkelt till CanBus nätverket.

Vid installation av kompatibel autopilot så ansluts även den till CanBus nätverket. Inga extra pumpar eller roderlägesgivare behöver installeras.

Optimus EPS för utombordare finns i flera versioner för att styra en, två, tre eller fyra utombordare samtidigt. Vid mer än två motorer används parallellstag. Vid installation för minst två motorer har systemet alltid två cylindrar som styrs av varsin pump. Det gör att justeringsmöjligheterna för styrvinklarna av inre och yttre motor blir bästa tänkbara för att eliminera understyrning. Optimus EPS finns även för drev och roder installationer. För en eller två motorer, vid två motorer kan en eller två cylindrar användas beroende på applikation.

SeaStar Optimus EPS har en mängd fördelar.

• Ingen olja vid ratten
• Båten styrs med samma känsla som i en bil
• Plug and Play autopilot kompatibel
• Ingen autompilotpump eller roderlägesgivare krävs
• Justerbart motstånd i ratten
• Justerbart antal rattvarv
• Kan installeras även på äldre båtar
• Inga parallell stag (vid två motorer)
• Strömsnålt, pumparna är bara aktiva vid styrning
• Bygger på SeaStar kvalitet
• NMEA2000 certifierad

Optimus 360 joystick

SeaStars senaste innovation är Optimus 360. Ett manöversystem som gör båtkörningen enklare än någonsin. Manövrera båten enkelt i hamn med hjälp av joysticken, förflytta båten framåt, bakåt, åt sidan eller diagonalt. Möjlighet finns dessutom att rotera båten runt sin egen axel. Det finns en boost funktion som ökar max varvtal i joystick läget. Det gör det möjligt att få mer kraft vid strömt vatten. Optimus 360 är framtaget för utombordare och det krävs två stycken för att kunna utföra funktionerna. Varje motor styrs helt individuellt, både växel, gas och styrning. Systemet består av två delar, ett styrsystem och ett reglagessystem.

Optimus elreglage

Optimus elektriska reglage är framtaget för motorer med mekanisk fjärrmanövrering. Reglage spakarna är i ergonomiskt utförande för bästa möjliga känsla och trögheten kan ställas på spakarna. En drivenhet används för varje motor och funktion, gas och växel. Systemet har en synkronisering funktion för att motorerna automatiskt skall arbeta på samma varvtal. Evinrude, Suzuki, Yamaha och Yanmar elreglage För motorer med original levererade elektroniska reglage finns en gateway som gör kommunikation och styrning möjlig till Evinrude, Suzuki, Yamaha utombordare samt till Yanmar inombordare.

Optimus 360 skall installeras av auktoriserad installatör.

Optimus SeaStation

Optimus SeaStation från SeaStar kan anslutas till Optimus 360 system som ger fördelen att du kan ankra elektroniskt utan att kasta ankare. Systemet bygger på Optimus 360 smarta algoritmer och en dubbel GPS antenn sensor som ger en exakt position och kurs. Optimus 360 har möjligheten att justera styrning, växel och varvtal individuellt på motorerna och kan därmed styra båten i alla vinklar och riktingar. Ankringen ger en exakthet på +/- 3m och kursen en exakthet på +/- 10°.

När du försöker att lokalisera den idealiska platsen över ett vrak eller är i hamn och letar efter en ledig plats ger SeaStation dig den hjälp du behöver. Tryck på A knappen eller A och C knapparna på joysticken samt kvittera på CANtrak displayen så kommer båten att hålla sin position. Kursen kan sedan justeras från CANtrak displayen i 5° steg och ger möjlighet att rikta in båten för att justera för vind och vattenströmmar.

Position Hold

Håller en position oberoende av kurs, användbart vid betesfiske och vrakfiske.

Heading hold

Låser en kurs oberoende av position, användbart vid drift fiske och trolling fiske.

Heading and position hold

Håller en kurs och position, användbart i en hamn i väntan på plats och vid fiske.