Lewmar Bogpropellrar

Bogpropeller från Lewmar

Underlätta manövrering med Lewmars bogpropellrar och gör tilläggningen till en lek. Lewmars revolutionerande TT-propeller uppnår perfekt jämn dragkraft i båda riktningarna för maximal kontroll och manövrerbarhet.

Samtliga bogpropellrar från Lewmar genomgår omfattande tester, vilket resulterar i en smidig, effektiv och pålitlig prestanda som kommer att göra dig till ett tilläggningsproffs på nolltid.

TT Thruster

Enklare bogpropellrar utan elektronisk styrbox med effekter på 1,5-2,0 kW (2-2,7 Hk).

Utrustade med 5-bladiga propellrar som ger lika stor dragkraft i båda riktningar. Ingen reservoar att installera, inget läckage och minimalt underhåll.

Tunneldiameter på 110, 125 och 140 mm.

Lewmar 1,5-2 kW Bogpropeller
Lewmar 1,5-2 kW Bogpropellerkit med manöverpanel

TT Thruster G2

Traditionella bogpropellrar med effekter på 1,5-15 kW (2-20 Hk).

Utrustade med 5-bladiga propellrar som ger lika stor dragkraft i båda riktningar. Ingen reservoar att installera, inget läckage och minimalt underhåll. Styrs via en separat BlueBox för ökad driftsäkerhet. Varianter som ej listas nedan samt hydrauliska alternativ kan offereras.

Tunneldiameter på 125, 140, 185, 250 och 300 mm.

Lewmar 125TT 2,0 kW G2
Lewmar 140TT 2,2 kW G2
Lewmar 185TT 3-6 kW G2
Lewmar 250TT 8kW G2
Lewmar 300TT 15 kW G2

TT Proportional Thruster

Steglösa bogpropellrar med effekter på 3-8 kW (4-10,8 Hk).

Utrustade med 5-bladiga propellrar som ger lika stor dragkraft i båda riktningar. Ingen reservoar att installera, inget läckage och minimalt underhåll. Varianter som ej listas nedan kan offereras.

Tunneldiameter på 185 och 250 mm.

Lewmar Prop 185TT 3-6kW
Lewmar Prop 250TT 8kW

Retractable Thruster

Utfällbara bogpropellrar med effekt på 2,2-8 kW (2-10,8 Hk).

Tillsammans med komponenter från Lewmars TT Thruster och avancerad teknik har en ny innovativ bogpropeller tagits fram med nytänkande med installation i fokus. Styrs via en separat BlueBox för ökad driftsäkerhet. Varianter som ej listas nedan samt hydrauliska alternativ kan offereras.

Tunneldiameter på 140, 185 och 250 mm.

Lewmar RT140 2,0-2,2 kW
Lewmar RT185 4-6 kW
Lewmar RT250 8 kW

Hur väljer man rätt bogpropeller?

Det är båtens totala totala vindfång och deplacement som påverkar vilken motorstorlek som rekommenderas. För att uppnå ett optimalt resultat är det viktigt att bogpropellern installeras enligt rekommendationerna i manualen.

Nedan finner ni en tabell för båtlängder på upp till 60 fot. Står man och väger mellan två storlekar rekommenderar vi alltid den större.

För att få total kontroll över din båt, installera både bog- och akterpropeller och låt huvudmotorerna driva båten framåt och bakåt.

Placera bogpropellern korrekt

Den faktiska positionen för propellern påverkas av både inre och yttre skrovkonstruktion. För optimal prestanda skall bogpropellern monteras efter nedanstående rekommendationer:

Så långt fram som möjligt för att maximera hävstångseffekten. Minsta rekommenderade tunnellängd 2 x tunnelns diameter. Exempelvis så skall 140TT (140mm tunnel) ha minst 28cm tunnellängd.

Optimalt avstånd är 1 x tunneldiameter under vattenlinjen för att förhindra att luft sugs in i tunneln. Det minsta möjliga avståndet från vattenlinjen är 0,75 x tunneldiameter.

Vid montering av akterpropeller gäller samma rekommendationer som installation i fören men det är också viktigt att kassetten inte är i vägen för vattenflödet i högre hastigheter.

Manöverpaneler för bogpropeller

Beroende på vilken typ av bogpropeller som skall installeras eller som sitter installerad finns det olika alternativ och installationskrav för tillhörande manöverpaneler. Nedan följer information för de olika typerna.

Enklare panel för 1,5-2,0 kW

Manöverpanel för Lewmars mindre bogpropellrar utan elektronisk styrbox (1,5-2,0 kW).

Utrustad med spak för styrbord/babord-kontroll samt en strömbrytare för aktivering av bogpropeller. Lysdiod indikerar när propellern är aktiv.

Lewmar enkel joystick
Kabel mellan bogpropeller och manöverpanel

Manöverpaneler för TT G2 & RT

Manöverpaneler för andra generationens (G2) bogpropellrar och även Lewmar Retractable nedfällbara bogpropellrar. Med adapter kan panelerna användas med första generationens blackbox utrustade TT bogpropellrar.

Utrustade med LED-indikator för status som ned- / uppfällning, låg spänning, överhettning och andra driftfel. Passar i äldre Lewmar-panelers hålbild.

Panel för bogpropeller
Panel för bog och akterpropeller
Joystickpanel för bogpropeller
Joystickpanel för bog och akterpropeller

Kabel mellan ICU (Bluebox) och manöverpanel
Splitkabel för dubbla manöverplatser

Adapter för installation hos äldre blackbox utrustade TT-bogpropellrar.

Manöverpaneler för TT Proportional

Manöverpaneler för steglösa bogpropellrar från Lewmar.

Utrustade med LED-indikator för status som låg spänning, överhettning och andra driftfel. Passar i äldre Lewmar-panelers hålbild.

Joystickpanel för steglös bogpropeller
Joystickpanel för steglös bog och akterpropeller

Versioner i behandlad aluminium
Joystickpanel för steglös bogpropeller
Joystickpanel för steglös bog och akterpropeller

Kabel mellan bogpropeller och panel (ingår ej)

Trådlös fjärrkontroll med 5 knappar

Kontrollera bogpropellern trådlöst ombord med en vattentät trådlös fjärrkontroll som flyter.  Komplett sats innehåller en fjärrkontroll (sändare) och en mottagare som kopplas direkt till bogpropellerns kontaktor. Upp till åtta fjärrkontroller kan användas till ett system.

Trådlöst fjärrkontrollspaket