Dometic elektrisk cylinder

Optimus EPS elektrisk cylinder

Den nya elektriska cylindern för Optimus EPS system från Dometic (tidigare Seastar) lanseras nu i Sverige. En ny era för styrsystem till båtar är här med marknadens första helt elektriska styrsystem för utombordare.

Seastar Optimus EPS har funnits på marknaden under många år och är ett beprövat hydrauliskt och elektriskt manöversystem. Optimus EPS (Electric Power Steering) är ett system som ger ökad komfort där tröghet och antal rattvarv är justerbara i förhållande till farten.

Systemet kan kombineras med växel och gas funktioner, via Optimus eget system eller via gateway till motortillverkarens system. Möjlighet ges då till Optimus 360 som är ett joysticksystem för att enkelt manövrera båten i hamn vid installationer med minst två utombordare. Vid anslutning till GPS och kurssensor får man SeaStation och SeaWays ankrings- och autopilotsfunktioner som underlättar för skepparen. Optimus EPS finns även för installation med en motor men då enbart som ett styrsystem.

Det revolutionerande med den nya cylindern är att systemet blir helt elektriskt, den patenterade designen med högt vridmoment samt högeffektiv och borstfri likströmsmotor är unik. Det ger färre komponenter, ingen olja, inga hydraulpumpar, inga hydraulslangar, ingen separat kontrollenhet. All elektronik är integrerad i cylindern vilket ger en enklare installation som tar mindre plats ombord. Utöver cylindern krävs en EPS elektrisk rattväxel och en EPS display, samtliga komponenter ansluts i ett CAN nätverk som även får motordata via NMEA2000 för att ha koll på motorvarvtal.

Många års utveckling ligger bakom och Dometics/Seastars kvalitets- och säkerhetstänkande har varit i viktiga faktorer i arbetet. Resultatet är ett system som skapar bättre komfort och många fler tekniska möjligheter samt enklare installationer.

Läs mer om cylindern
Läs mer om Optimus EPS och 360