Vesper Cortex

Världens första marin VHF som har pekskärm med integrerad SOTDMA smartAIS transponder samt fjärrövervakning av båten.

Vesper Marine som är en ledande tillverkare av innovativ marinelektronik lanserar nu en revolution inom marin VHF. Vesper Cortex som ger en helt ny VHF upplevelse, en handhållen trådlös VHF med pekskärm och en klass B SOTDMA smart AIS transponder som har fjärrövervakningsfunktioner av båten.

– Innovation av AIS teknologi, enheter med pekskärmar och fartygs övervakning har exploderat de senaste åren men marin VHF har inte följt med i utvecklingen, säger Jeff Robbins CEO på Vesper Marine. Cortex ändrar i grunden hur du interagerar med säkerhets kommunikationssystem.

Cortex är omgjord VHF från grunden och ger oöverträffad säkerhet genom att varna båtföraren om kollisionsrisker och ger samtidigt viktig information om det potentiella hotet samt gör det enkelt att kommunicera. Den handhållna enheten med pekskärm gör det som tidigare var komplicerat mycket enkelt. Till exempel kan man peka på ett fartyg på skärmen och trycka på ”Call” och skapa ett direkt DSC samtal. Cortex visar kontinuerligt korsande situationer, navigationssektorer och ger även möjlighet till försöks manövrar medan båtägaren kommunicerar på VHF radio. Upp till 10 handhållna enheter kan vara anslutna med kabel eller trådlösa. De har upp till 85dBA rent ljud och en 10W högtalare utgång ger möjlighet till högre ljud och varningar även om handhållna enheten är avstängd. Cortex har dual-watch funktion, favoritkanaler och är det är lätt att manövrera i menyer med en hand tack vare klickhjulet. Genom att trycka på den dedikerade manöverbord (MOB) knappen aktiveras ”track back mode” på alla handhållna enheter och en MOB waypoint markeras i NMEA 2000 anslutna multifunktions displayer.

– Cortex möjliggör den fulla potentialen av VHF, AIS och DSC genom att kombinera dem i ett intuitivt och lättanvänt användarinterface, säger Carl Omundsen Vesper Marines tekniska chef.

Cortex är hjärnan i båten som inkluderar Vesper Marines prisbelönta smartAIS teknologi. Ett aktivt system med smart larmlogik, smartAIS larmar proaktivt båtägare för potentiella faror. Det kombinerar navigationsdata som vind hastighet, GPS och AIS information med intelligent larmhantering som prioriterar larmen för de som är mest akuta. Cortex kalkylerar kontinuerligt korsande situationer och genererar kollisionslarm, den varnar besättningen om ankaret släppt samt aktiverar MOB larm för omedelbar hämtning. Istället för svårbegripliga klockor eller toner larmar Cortex med talande varningar som ökar tills de är bekräftade.

Cortex är ett ”plug and play” övervakningssystem som kombinerar inbyggda givare och NMEA2000 anslutna enheter med kostnadsfri övervakning. Användning av mobil anslutning gör att båtägare kan se uppdateringar i deras smarttelefoner två gånger per dag för spänning, position, vind, djup, länspump, temperatur m.m. beroende på vilken information som finns tillgänglig. Cortex Monitor Premium abonnemang möjliggör fartyg status och varningar i realtid samt erbjuder även fjärrstyrning av kylskåp, ismaskiner, belysning och värmare m.m.

Cortex ankarvakt skapar ultimat lugn och ro. Om du sover ombord på natten eller inte är ombord på båten så kan Cortex ge dig tryggheten att båten är säkert ankrad. Larm ombord är tillgängliga på Cortex handhållna enhet och WiFi anslutna smarttelefoner. När du inte befinner dig ombord skickar Cortex varningar till din smarttelefon via Cortex Monitor app. Likväl som att Cortex kan larma om ankaret släpper och positionen förändras så kan den ge dig varning om vind hastighet, vind riktning och vattendjup om informationen finns tillgänglig i nätverket ombord.

Cortex kommer bli ännu smartare, nya funktioner och möjligheter laddas automatiskt ner till Cortex Onboard app för att sedan enkelt kunna uppdatera enheter ombord via WiFi. Cortex Onboard och Cortex Monitor appar kommer finnas för nerladdning både för iOS och Android. Cortex Onboard ger ombord övervakning och varnings funktionalitet på mobila enheter genom att skicka säkerhetsdata och varningar direkt till smarttelefon eller surfplatta via WiFi. När man inte är ombord kan Cortex Monitor ge positionsinformation, givarvarningar och ankarvakt övervakningsvarningar.

Cortex är utvecklad för marin miljö med IPX7 skyddsklass, de handhållna enheterna H1 och H1P har 4” Gorilla glas multitouch display. Pekskärmen är våt- och handske säker och optisk bunden för bästa möjliga vidvinkel och solljus seende. Cortex M1 är skyddad i termiskt ledande plast och har även den IPX7 klassning. Den har integrerad VHF antennsplitter utan förlust så att en VHF antenn kan avvändas för både Cortex och ytterligare en VHF radio. All portar är galvaniskt isolerade och skyddade mot korrosion, elektriska stötar och jordslingor. Cortex M1 är också tillgänglig som separat klass B SOTDMA AIS som erbjuder fjärrövervakning och styrning. Den kan kompletteras med Cortex H1P handhållenenhet för full VHF funktion.

Cortex kan anslutas till NMEA2000 nätverk och integreras med ledande tillverkare av multifunktionsskärmar och dela AIS position och övriga givare. En fem kanals ingång erbjuder kontroll och övervakning av givare anslutna direkt till enheten för övervakning.

Läs mer om Vesper Marine Cortex