MOB+ generation 2

Trådlöst dödmansgrepp blir manöverbordsystem

Norska Fell Marine har stora framgångar med sitt trådlösa dödmansgrepp MOB+ eller WIMEA som varumärket var när det lanserades som 2015. Idag distribueras MOB+ i de flesta länder i Europa samt även på den amerikanska marknaden där intresset varit mycket stort. I flera amerikanska delstater är det ett lagkrav att dödmansgrepp måste användas när man framför en båt. Att då ha möjlighet att använda ett trådlöst system är något som välkomnas av många. Att röra sig fritt ombord men ändå ha säkerheten med ett dödmansgrepp är ett lyft för alla båtförare. Fell Marines unika protokoll WIMEA med smart algoritm och 4D antenn säkerställer att kommunikationen mellan basenheten xHUB och MOB enheten xFOB alltid fungerar.

Generation 2 av MOB+ lanseras nu och omfattar ytterligare möjligheter. Utöver dödmansgrepp funktionen för föraren av båten så kan ytterligare tre stycken xFOB enheter anslutas som larmar om någon faller överbord. Alla kan ha sin egen xFOB ombord, även hunden.

MOB+ består av fyra komponenter:
– xHUB basenheten, installeras fast i båten
– xFOB MOB-enheten
– xBAND armbandet som kapslar in xFOB och finns i fem färger (röd, svart, blå, gul och rosa)
– xTAG ett alternativ till armbandet som gör det möjligt att t.ex. fästa xFOB på flytväst eller hänga den runt halsen.

Innan start så trycks knappen på xFOB in för att aktivera dödmansgreppet så att motorn kan startas. MOB+ trådlöst dödmansgrepp stänger sedan automatiskt av motorn om du hamnar i vattnet. Om avståndet till basenheten överstiger 15m eller om xFOB kommer under vatten bryts förbindelsen. Regn och vattenstänk påverkar inte. Om det finns personer kvar i båten kan de inom 6 sekunder starta motorn igen. xFOB har 300 timmars batteritid med ett knappcellsbatteri som enkelt kan bytas. Den elektriska inkopplingen görs på samma sätt som det vanliga dödmansgreppet men kommunikationen är trådlös.

MOB+ är ett säkerhetshjälpmedel för alla båtägare, t.ex. en trollingfiskare som är ute själv med båten och faller i vattnet. Han behöver kunna röra sig fritt ombord för att justera sina riggar samtidigt som båten rör sig framåt. Faller han i vattnet kommer båten fortsätta på satt kurs, med det trådlösa dödmansgreppet så stannar båten vilket gör att han har möjlighet att ta sig ombord igen. MOB+ kan vara avgörande för att rädda liv till sjöss.

Läs mer om MOB+