Välj trimplan i tre steg

Trimplan används för att förbättra båtens gångläge och förhindra att båten lutar åt styrbord eller babord. Det ger en stabilare gång och bättre bränsleekonomi. Trimplanen ger också fördelen att lättare få upp båten i planing.

Hjärtat i systemet är cylindern som i Lectrotabs fall är ett elektromekaniskt ställdon med en skruv som trycker ner trimplanet. Lectrotabs cylindrar håller en mycket hög kvalitet. Elektromekaniska trimplan ger en enklare installation utan olja. Det finns ett stort utbud med cylindrar, paneler och trimplan i rostfritt och aluminium i olika utföranden beroende på applikation.

För att välja rätt trimplan, cylindrar och manöverpaneler kan ni börja de tre nedanstående stegen.

Trimplanen ger fördelen att kunna parera skev last och vind för att ge en jämn gång genom vattnet.

Trimplan hjälper även till att få båten i planing snabbare vilket resulterar i lägre bränsleförbrukning.

Steg 1, välj storlek och material på trimplanen

När man skall installera trimplan ombord så är valet av storlek och material det första steget. Nedan är en enkel rekommendationstabell beroende på båtlängd. Val av typ av plan, rostfritt eller aluminium beror oftast på vilket material båten är byggd i. Vanligast är att man använder rostfria plan men om planen skall installeras på en aluminiumbåt är det aluminiumplan som skall användas.

Förutom  standardmodellerna finns det även ett racingplan för användning i kraftig sjö och höga hastigheter där två cylindrar monteras till vardera plan. Klicka här för att läsa mer.

Se storlekstabell för trimplan nedan eller klicka här för att komma direkt till produktsidorna för trimplan.

* Innebär att planet finns att köpa som komplett kit där två plan och två standard 12v cylindrar med 7 meter kablage ingår.
Läs mer om trimplanskit utan manöverpanel här.

Modell Storlek Rek. båtlängd
rostfritt
aluminium
tum
cm
fot
meter
T9X9*
T9X9A*
9×9 tum
23×23 cm
14-19 fot
4.0-6.0 m
T9X12*
T9X12A*
9×12 tum
23×30 cm
16-25 fot
5.0-7.5 m
T9X18*
T9X18A*
9×18
23×46 cm
21-30 fot
6.5-9.0 m
T9X24*
T9X24A*
9×24 tum
23×61 cm
24-37 fot
7.0-11.0 m
T9X30
T9X30A
9×30 tum
23×76 cm
30-45 fot
9.0-13.5 m
T9X36
T9X36A
9×36 tum
23×91 cm
35-54 fot
10.5-16.5 m
T12X9*
T12X9A*
12×9 tum
30×23 cm
18-29 fot
5.5-8.5 m
T12X12*
T12X12A*
12×12 tum
30×30 cm
18-32 fot
5.5-9.5 m
T12X18*
T12X18A*
12×18 tum
30×46 cm
20-40 fot
6.0-12.0 m
T12X24*
T12X24A*
12×24 tum
30×61 cm
28-48 fot
8.5-14.5 m
T12X30
T12X30A
12×30 tum
30×76 cm
30-55 fot
9.0-16.5 m
T12X36
T12X36A
12×36 tum
30×91 cm
34-60 fot
10.0-18.0 m

Steg 2, välj önskad cylindertyp

I vårt sortiment finns det tre stycken olika typer av trimplanscylindrar med flera olika specifikationer, se nedan.

• Trimcylinder Kort
    Specialcylinder med kort slag som säljs styckvis. Till ett komplett system krävs två stycken.
    Totallängd 279mm och slaglängd 38mm. Levereras med 7m kabel.

Steg 3, välj en manöverpanel som passar dina behov

Steg 3, att välja en manöverpanel som passar användarens behov.

I sortimentet har vi 4 stycken manöverpaneler som ni finner nedan. Panelerna och dess funktioner skiljer sig från varandra med möjlighet för t.ex. extra manöverplats, trimplansindikering och automatiskt tillbakadragning av planen vid avstängd tändning.

Läs mer nedan.

Standard trimplanspanel
Standard trimplanspanel från Lectrotab. Finns i två olika versioner, SAF-SC för enkelmontage och SAF-NSC för dubbelmontage. Klicka här eller på bilden för mer information.

Fördelar:

• Prisvärd
  • Lätt att installera

Trimplanspanel med indikering och lägesåterställning
Användarvänlig trimplanspanel från Lectrotab med indikering och automatisk lägesåterställning. Panelen har stöd för sammankoppling med 5 andra paneler av samma modell. Klicka här eller på bilden för mer information.

Fördelar:

• Microprocessor-baserad trimplanspanel med LED indikatorer.
  • Robusta manöverknappar
  • Fullt inkapslad vattentät enhet med material som ej påverkas av solljus.
  • Trimplanen återgår automatiskt till indraget läge när tändning/ström stängs av.
  • Möjlighet att koppla samman upp till sex st paneler med ”SR” kabel
  • Enkel installation och en rekommenderad ersättare för klassiska trimplanspaneler.
  • Ingen extra ”blackbox” eller nätenhet krävs. Anslut 12 eller 24V direkt in i enheten.
  • Flertalet olika programmeringsmöjligheter för att anpassa produkten för slutanvändaren.

Trimplanspanel med indikering och lägesåterställning i modernt utförande
Användarvänlig trimplanspanel från Lectrotab med indikering och automatisk lägesåterställning. Endast för enkelmontage. Klicka här eller på bilden för mer information.

Funktioner & fördelar:

• Microprocessor-baserad trimplanspanel med LED indikatorer som dimmas automatiskt i mörker.
  • Möjlighet att styra båda trimplanens position parallellt med en knapp.
  • Diskret design med robust gummiyta.
  • Fullt inkapslad vattentät enhet med material som ej påverkas av solljus.
  • Trimplanen återgår automatiskt till indraget läge när tändning/ström stängs av.
  • Möjlighet att programmera enheten för att gå tillbaka till senast använda läget när tändningslås på igen.
  • Enkel installation och en rekommenderad ersättare för klassiska trimplanspaneler.
  • Ingen extra ”blackbox” eller nätenhet krävs. Anslut 12 eller 24V direkt in i enheten.
  • Flertalet olika programmeringsmöjligheter för att anpassa produkten för slutanvändaren.

Trimplanspanel för automatiskt gångläge

Gångläge påverkas av både vind- och vattenförhållanden samt passagerare som rör sig ombord. ALC panelerna (Automatic Leveling Control) justerar automatiskt trimplanen för att upprätthålla båten i nivå för en bekvämare och trevligare åktur.

ALC korrigerar automatiskt läget från sida till sida (Roll) och gångläget från för till akter (Pitch). Fördelarna är att det blir en bättre och stabilare körupplevelse och en bättre bränsleekonomi.

Panelen finns i fyra olika modeller:

• ALC-1R – Panel med gånglägesautomatik för Roll
  • ALC-1 – Panel med gånglägesautomatik för Pitch / Roll
  • ALC-1D –  Panel med gånglägesautomatik för Pitch / Roll (stöd för dubbelmontage, kopplas till medföljande blackbox)
  • ALC-2S – 2a panel för dubbelmontage (Kan bara kopplas till en ALC-1D)

Klicka här eller på bilden för mer information.

Funktioner & fördelar:

• Mikroprocessor-baserad trimplanspanel med LED indikatorer som dimmas automatiskt i mörker.
  • Automatisk justering av gångläge
  • Inbyggd GPS som tillfälligt stänger av automatiken om båten ändrar kurs för att minimera felaktiga korrigeringar vid manövrering.
  • Möjlighet att styra båda trimplanens position parallellt med en knapp.
  • Diskret design med robust gummiyta.
  • Fullt inkapslad vattentät enhet med material som ej påverkas av solljus.
  • Trimplanen återgår automatiskt till indraget läge när tändning/ström stängs av.
  • Möjlighet att programmera enheten för att gå tillbaka till senast använda läget när tändning slås på igen.
  • Enkel installation och en rekommenderad ersättare för klassiska trimplanspaneler.
  • Ingen extra ”blackbox” eller nätenhet krävs vid installation av ALC-1R & ALC-1 Anslut 12 eller 24V direkt in i enheten. (ALC-1D och ALC-2S har blackbox)
  • Flertalet olika programmeringsmöjligheter för att anpassa produkten för slutanvändaren.

Frågor eller funderingar?

Vänligen kontakta oss via vår supportsida här!